piątek, 26 marca 2010

Wątróbka ekskluzywnie :)

Ubiegły tydzien minął w pracy na przygotowaniu do przyjęcia. A ,ze moje biuro jest najblizej kuchni to robię za degustatora i dosmaczacza :).
Tym razem postanowiłam zrobić dokumentację fotograficzną i zapisac przepisy na dania i sałatki , które serwujemy naszym gościom.
Na początek moje ulubione "pieczoneczniki" czyli naleśnki z wątróbką.Mozna je zjesc na ciepło z majonezem albo bez, a mozna podac jako przystawkę.
Taką wersję lubię najbardziej.

SKŁADNIKI
1 kg zmielonej wątróbki drobiowej
6 jajek


5 czubatych łyzek mąki pszennej
1/2l mleka
Składniki wymieszać , ciasto nie powinno być zbyt gęste

Smażymy naleniki.
Mozemy usmazyc je dzien wczesniej. Powinny być dośc spręzyste żeby dały się rolowac.
zimne naleśniki smarujemy majonezem wymieszanym z duzą ilością czosnku , rolujemy po 2 razem (smarujemy oba)
i odkladamy w chłodne miejsce zeby "związały"
Rulony kroimy na 4-5 części dekorujemy majonezem i marynowanym grzybkiem


SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Naleśniki z wątróbki? Pierwszy raz widzę taki przepis. Dodałam do wypróbowania :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, ale ja niestety nie lubie wątróbki.
    Niestety.
    Może spróbuje dla mojego M.On przepada za wątróbka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. o jacie...jak zobaczyłam wątróbkę to mi się zamarzyła" kurza z patelni z cebulką" aż mi ślinianki pracują ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest przepis kuchni ukrainskiej
    Odkryłam tu kilka zaskakujących połączen smaków.
    Postaram sie nimi z Wami podzielic.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis obok którego cięzko prejść obojetnie :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. My często robiliśmy tort z wontróbki tym sposobem, bardzo lubie, właśnie ostatnio o tym myślałam:)

    OdpowiedzUsuń

.

Uszanuj moja pracę

Wszystkie prace i zdjęcia zamieszczone w tym blogu są wyłączną własnością autorki. Kopiowanie, wykorzystywanie, rozpowszechnianie, przetwarzanie w jakikolwiek inny sposób zdjęć oraz wzorów prac bez zgody autorki jest zabronione. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Obserwatorzy